Het ondernemersbloed van Jan Opreij
De oprichter Jan Opreij bouwde zijn eerste loods vlak langs de toenmalige trambaan Maastricht-Vaals. Op deze plek begon hij in 1925 zijn handel in foerage, kunstmest en brandstoffen.
Jan Opreij was een echte ondernemer en na de overname van een kolenhandel nam hij ook al vroeg deel aan beurzen. Vaak waren dat landbouwbeurzen waar drinkbakken, gresbuizen en golfplaten getoond werden. Later kwamen daar ook dakpannen en tegels bij. Na de oorlog kwam de tweede fase van foerage naar bouwmaterialen. Eerst kwam een eigen kalkblusser erbij en in 1957 een echte kalkmortelcentrale. De mortel werd gebruikt voor pleister en schuurwerk.
Maria, Jef en Michel zetten zaak voort
In 1959 overleed Jan Opreij plotseling op 60-jarige leeftijd en Maria bleef achter met 7 kinderen. Jef en Michel bleven actief in de zaak en ook de handel en import van natuursteen werd opgezet. Met de groei van activiteiten, groeide de behoefte aan vervoer. Begin jaren ‘60 kwam dus ook de eerste heftruck. Van tevoren moest alles met de nodige mankracht gelost worden.
Jef en Fien nemen bedrijf over
In 1967 trouwde Jef met Fien Bendermacher en zij namen een jaar later het bedrijf volledig over. In 1971 deed de eerste computer zijn intrede in het bedrijf. Communicatie met het buitenland ging voornamelijk per telex. Om het bedrijf te presenteren, werd veelvuldig deelgenomen aan bouwbeurzen. Opreij was zelfs op de bouwbeurs in Utrecht te vinden. In de loop van de tijd werd het assortiment steeds completer. In 1971 sluit Jan Opreij zich aan bij de inkooporganisatie Alpha Bouwstoffengroep. HIerdoor kon beter ingekocht worden en het assortiment werd nog breder.
In 1975 was er door de toevoeging van keukens en sanitair meer behoefte aan een grotere showroom. De enorme verbouwing zorgde ervoor dat men de activiteiten onder een dak kon brengen. De nieuwe showroom en kantoorgedeelte vielen samen met het 50-jarig bestaansfeest.
In 1980 kwam er een fusie met de Cibomagroep waardoor de nationale spreiding nog beter werd. Ook de ontwikkeling op het gebied van afbouwmaterialen stond niet stil. Voor de professional en doe-het-zelver moest er een zaak komen waar alles onder een dak zou liggen: het Afbouwcenter.
In 1987 kwam er een tweede vestigingsplaats bij: Maastricht. Dit werd een profshop waar bouwbedrijven en woningbouwverenigingen uit de regio Maastricht hun materialen konden bestellen.
In 1995 werd de naam Alpha Ciboma veranderd in BouwCenter en zowel inkoop als verkoop ondersteuning werd steeds belangrijker. In 1997 werd het silopark grondig vernieuwd en worden er 24 verschillende producten opgeslagen. Specialisatie werd steeds belangrijker:
In 2002 opende het Baksteencenter waar de ontwikkelaar, aannemer en bouwer ruime keuze hebben op het gebied van metsel- en straatstenen.
Het oude Afbouwcentrum werd in 2009 verplaatst naar een A1-locatie Aan de Fremme nu onder de naam Hubo en overgebleven terrein omgedoopt tot Houtcenter.
In 2017 opende onze BouwCenter-vestiging in Nuth voor onze klanten uit de Westelijke en Oostelijke Mijnstreek. Met de komst van de Buitenring was ook deze locatie zeer goed bereikbaar voor aan- en afvoer van bouwmaterialen.